1988

17 Eylül- 5 ekim 1988

XXIV.Olimpiyatlar SEOUL

 

Olimpiyat Meşalesini taşıyan:Son Kee-Chung , Kim Chun-Ae , Chung Sun-Man,Kim Won-Tak, Sohn Mi-Chung

Açılışı Yapan: Devlet Başkanı Roh Tae-Woo

Katılan Ülke sayısı :159

Katılan sporcu Sayısı: 8465     (6279 erkek—2186 bayan)

En çok Madalya Kazananlar:

Matthew Biondi                    (ABD – yüzme )             5A   1G   1B         Toplam:7

Kristin Otto                           (D. Almanya –yüzme)     6A                        Toplam:6

Daniela Silivas                      (Romanya – jimnastik )   3A   2G    1B        Toplam:6

Vladimir Aetyomov               (Rusya-jimnastik)            4A   1G                Toplam:5

Florence Friffith Joyner        (ABD – atletizm)            3A   1G                Toplam:4

Dimitry Bilozerchev               (Rusya – jimnastik)         2A   2G                Toplam:4

Valery Lyukin                        (Rusya – jimnastik)         2A    2G               Toplam:4

Svetlana Boinskaya               (Rusya –jimnastik)          2A   1G  1B          Toplam:4

Yelena Shushunoa                 (Rusya – jimnastik)         2A   1G   1B         Toplam:4

Janes Evans                           (ABD – yüzme )             3A                        Toplam:3

 

YILIN OLATLARI

          Bir taraftan Doğu Blok’la Batı arasındaki buzlar erirken, diğer taraftan da Orta Doğudaki İsrail Filistin kapışması durulur gibi oldu Sovyetler büyük ölçüde kaybettikleri itibar ile insan gücünü sineye çekip Afganistan dan ayrılacaklarını bildirirken aynı zamanda değişen dünya koşullarına uymanın zamanı geldiğine inanarak Gorbaçev liderliğinde daha liberal bir sisteme uyacaklarını açıkladılar.Arafat ise terörizmi kınayarak İsrail’i tanıdıklarını ilan etti.Bu arada,körfez bölgesinde Amerikan savaş uçakları,irana ait iki petrol kuyusu ve iki savaş botunu bombaladı ve başkan Reagan bir Amerikan savaş gemisinin üstüne gelen ve içinde 290 yolcusu bulunan bir İran uçağını “kendini korumak” amacıyla düşürdüğünü ilan etti. Dört ay sonrada bir Amerikan yolcu uçağı içindeki 259 yolcu ile havada infilak etti, olayın ardında teröristler olduğu iddia edildi.Bangladeş de 25 milyon kişi, sudan da 1 milyon kişi sel felaketi nedeni ile evsiz kaldılar.Türkiye’de sakin bir yıl yaşanmadı. İstanbul’da belediye otobüslerine yapılan zam halkın tepkisi sonucu geri alındı.hapishanelerden kaçma olayları arttı, kaçanlardan bazıları Yunan sınırında yakalandı.En düşük ücret 126.000 lira olurken, yeni 20.000 liralık banknotlar piyasa çıktı. FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ açıldı. Anap kongresi de Özal’a suikast girişiminde bulunuldu, Özal parmağından yaralandı ve 1 ay sonra Mekke ye giderek 3. kez hacı oldu.

 

            Moskova nın Batı ve Los Angeles in  Doğu tarafından boykot  edilmesinden sonra yapılacak bir olimpiyata katılımın ne olacağı pek kestirilemiyordu.çeşitli nedenlerle boykot uygulayan ülkeler,bu sefer de,bir ülkenin katılımını protesto etmek içinde boykot uygulamayı  deneyecekler  miydi?

 

Sürati fiziği ve her biri ayrı renk ojeli uzun tırnakları ile Florence – Joyner ,Seoul ‘a canlılık getirdi 4 madalya birden aldı.

 

   Birbirine denk sprintlerin yarıştığı olimpiyat 100 metre finallerinde,madalya farkı ancak yarım metre içinde oluşur.Ama , Seoul’da  Ben Johnson’ın Carl Levis’i  iki metre arkada bırakması ve 9.79 koşması akıl alır gibi değildi.Yarış süresince Lewis’in sağından geçip giden Johnson’a hayretle bakması da gözden kaçmadı.Bu büyük başarının ardındaki destek 72 saat sonra anlaşıldı ve Johnson madalyası ve rekoru elinden alınıp, Kanada’ya postalandı.

  

Seoul,1981 yılında ,yedi yıl sonra yapılacak olan oyunların organizasyonunu üstlendiği zaman,bu tatsız varsayımlara ilaveten,Güney Kore’nin kendinden kaynaklanan başka bir durum nedeniyle ortalığı daha da karışacağından korkuluyordu.

            Kuzey ve Güney Kore 40 yıldır düşman kardeşler gibi kapışıyorlardı. Doğu Blok ülkeleri ile Güney Kore’nin diplomatik ve ekonomik ilişkileri yoktu.Kuzey Kore’nin ,Seoul’da yarışmasını beklemek biraz zordu ve Doğu Blok ülkeleri,acaba Kuzey Koreli desteklemek için Seoul  oyunlarını boykot ederler miydi?

            Kuzey Kore,oyunlar programındaki bazı branşların kendi sınırları içinde yapılmasını , bir bakıma,oyunların iki Kore tarafından paylaşılmasını öne sürerek pazarlık masasına oturdu.Kuzey Kore de çok büyük spor tesisleri vardı,ama,bunlar diğer sporları kapsayacak kalitede değildi.

            Sonunda,başından beri belli olan sonuç ortaya çıktı,Kuzey Kore boykot dedi.Küba ve Etiyopya da onlara katıldı.

            Boykot olayı bu kadar ucuz atlatıldıktan sonra,Doğu ile Seoul arasındaki olmayan ilişkile,oyunlar nedeni ile başladı ve gelişti.Olan,Etiyopya ve

Küba’nın muhteşem ve mükemmel sporcularına oldu ve Seoul ‘e gelip yarışamadılar.

            Batı ve Doğu ülkelerinin başı çektikleri boykotların sonu gelmesi gerektiğine inanan IOC, daha önce yapması gerekeni yaptı ve bundan böyle Oyunlar’ı boykot eden ülkenin IOC’den çıkarılacağını ve hiçbir zaman olimpiyatlara davet edilmeyeceğini açıkladı. Bu da boykotların sonu oldu. Ama 1960 dan beri içten içe oyunları kemiren bir olay ,bu sefer büyük patlama ile ortaya çıktı ve Seoul,bir anda birbirine girdi.Doping,sporcunun daha kuvvetli olabilmesi,daha ağır idmanı kaldırabilmesi ve sakatlıklardan korunması için sporcular tarafından,gizli de olsa epey kullanılan bir yöntemdi.Doping atletizmde genelde atmalar,halter ve güreş gibi ağır sporları yapanların kullandıkları,başarılarına büyük katkısı olan bir unsurdu. IOC ve çeşitli spor federasyonları doping kullananları kendi koşul ve kurallara uyarak üç aydan dört yıla kadar uzayan yarışmalara katılmama cezası verebiliyorlardı.

            Bir yıl önce Roma da tüm sprintleri geçerek   100 metrede 9.83 gibi muhteşem bir dünya rekoru kıran Kanadalı Ben Johnson , Seoul’da da bu rekorunu ,9.79 koşarak büyük farkla kırmış ve oyunların yıldızı olmuştu.Ama, 100 metre finalinde tam 72 saat sonra açıklanan bir kararla ,Ben Johnson’ın doping kullandığı ve bu yüzden de kazandığı madalyanın geri alınacağı,kırdığı rekorunda sayılmayacağı ilan edildi.

 

Olimpiyatlarda çok doping olayı olmuş , pek çok halterci, güreşçi ve hatta yüzücü olimpiyatlardan atılmış ve hatta kazandıkları madalyalar dahi ellerinden alınmıştı. Ama, kimsenin anlamadığı ve inanmak istemediği husus, böyle bir olayın 100 mt koşan  birisi tarafından yapılması idi. Bu kısa sprint koşusu, eski olimpiyatların temeli ve modern olimpiyatların da en sevilen branşı idi. Dünya için 1936 berlindeki  Jesse  Owens , eski yunandaki tanrıların sanki yer yüzüne yolladıkları bir temsilci idi. Johnson, seoula kendi adını vermişti.

 

Batıda “Cep Herkülü” diye tanınan NAİN SÜLEYMANOĞLU olimpiyatlarda kazanacağı 3altın madalyanın ilkini seoulda aldı ve seyredenleri adeta büyüledi.

 

Bu mesafeyi kazanan atlet, sürat olduğu kadar kuvvet ve mükemmelliğinde örneği olarak kabul edilirdi.

 

3 gün önce BEN JONHSON  bağrına basan seoul , bu Kanadalı atleti hemen ülksine yolladı ve kendisine hmen yeni yıldızlar aramaya başladı. Bu yeni yıldızlardan biri yine atletizim pistinden, diğer 3 de yüzme havuzundan çıktılar.

 

Florence Griffith-joyner, seoule gelmeden amreikada yapılan olimpiyat takımı seçmelerinde 100ve 200 metrelerde kırdığı inanılmaz rekorlarla tanınıyordu. Dört yıl önce , losengeles da başarılı olamamış ve 1987 dünya şampiyonasında da “şöyle bir” görünmüştü. Ama, kısa adıyla Flo-jo, seoul da kırdığı olimpiyat ve dünya rekorları kadar, koşusundaki akıcılık, acı kuvvet ve bunlara ilaveten sıcak kişiliği ile kendini herkese sevdidi. Sadece 100 ve 200mt ve 4X100 mt bayrak yarışında  aldığı 3 altınlada yetinmedi ve amerikan yetkililerin ısrarı iLe 4X100 bayrakta koşarak 1 de gümüş madalya kazandı.

 

Doğu Alman Kristin Otto, yüzmenin kısa mesafelerinde Amerikalı Janet Evans uzun  mesafeLerDe havuzların en tanınan ve sevilen şampiyonları oldular. Amerikalı  Matt  Biondi, Mark Spitzin 1972 de yaptığı gibi 7 altın madalya  peşinde yüzdü. 7 madalya kazandı ama,  bunun ancak 5 altın diğerleri başka renkler oldu.

 

Bu arada 1984 ün 4 altın madalyalı şampiyonu Amerikalı Carl Levis , olimpiyat tarihinde daha önce kimsenin erişmediği bir olayı ve başarıyı 2 ayrı branşta gerçekleştirdi. Levis, johnson  dizkalifiye edilmesiyle 100 mt rede 1.ci oldu ve uzun atlamada Altın amdalya aldı bu suretle, bu 2 branşta ardı ardına 2 olimpiyatta birer  Latın alan tek atlet oldu.

 

Moskovada  başarılı olan Sovyet sporculara 1984 dü Berlinde Japonya adına ve Kitei Son  adı iLe  maratonu kazanan Güney Koreli Sohn Kee-çhunk 76 yaşına rağmen stada meşaleyi getirenlerin başında koştu. Katılamamalarına rağmen tam 8 yıl sonra seoulda tekrardan altın madalyalar kazandılar. Yüzücü Salnikov1500 mt serbeste  çekiç atmanın madalya sahipleri Sedykh, Litvinov ve Tamm losengeleste kaçırdıkları madalyalarına tekrardan kavuştular.

 

Berlinde Japonya adına ve Kitei Son  adı iLe  maratonu kazanan Güney Koreli Sohn Kee-çhunk 76 yaşına rağmen stada meşaleyi getirenlerin başında koştu.

 

 Bu arada İsveçli bayan eskrimci  Kertsin Palme 7 olimpiyata katılarak bayanlar arası bir başka rekorun sahibi oldu. Doğu alman bayan yüzücü Kristen Otto altın madalya kazandı ama,  yıllar sonra ele geçen belgeler bu şahane sporcunun da Doping aldığını kanıtladı. Losengeles da iki dalma branşında da Altın madalya kazanan  Louganis  Seoulda da 2 aLtına larak olimpiyat tarihinde rahatça yerini buldu.

 

Losengeles dan beri her olimpiyatta yarışan ve doping alanları lanetleyen Carl Lewis 2003 yılında açıklanan belgelerde Seoule gelmeden önce Doping aldığını saptanmasına rağmen yetkililer tarafından temize çıkarıldığı ortaya çıktı.

 

Ve Türkler 20 yıldır bir türü kazanamadıkları Altın madalyaya kavuştular.

 

 

Seoulda boykot azdı ama ev yapımı terör kol gezdi.

   

   

Profesyonel tenisçi alman STEFFİ GRAFeksiği olan olimpiyad madalyasınıda kazandı.

 

                            En çok madalya kazanan 10 Ülke

                                                              A    G     B   

                          Sovyetler birliği.          55      31       46

                           D. Almanya               37      35       30

                           Amerika                    36      31       27

                           Kore                         12      10       11

                           Almanya                    11      14       15

                           Macaristan                 11       6         6

                           Bulgaristan                 10      12       13

                           Romanya                     7      11        6

                           Fransa                         6        4         6

                           İtalya                           6        4         4        

 

 

 

Yayına Hazırlayan : Duygu ASLAN – Ali DOĞAN